Esitys – A Performance (suomeksi)

Esitys_ennakko_6365

 

Taiteellinen suunnittelu ja toteutus: Valtteri Raekallio

Esiintyjät: Mirva Mäkinen, Eero Vesterinen ja Valtteri Raekallio

Valosuunnittelu: Jukka Huitila

Runot: Eino Santanen

Käännös: Thomas Freundlich

Lavastusassistentti: Aino Koski

Tuotantoassistentti: Anni Leino

Ensi-ilta: 19.2.2016 JoJo – Oulun Tanssin Keskus

Tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus & Pohjoinen liike ry / Raekallio Corp.

Esityksen suunniteltu kesto: 60 min.

Esitys ei sovellu lapsille. 

Esitys – A Performance nyrjäyttää esiintyjien ja katsojien suhteen sekä törmäyttää nykytanssiesityksen ja kokeellisen esitystaiteen kyseenalaistaen esitystilanteen valta-asetelmia. Kuka lopulta katsoo ketä ja kenellä on esitystilanteessa valta?

Teos jatkaa Raekallion kiitettyä yhteistyötä runoilija Eino Santasen kanssa ja pohjaa Santasen seuraavaan runokokoelmaan Yleisö. Heidän edellinen yhteistyönsä Edustaja (2014) sai ylistävän vastaanoton ja esitettiin loppuunmyytynä 26 kertaa. Edustaja valittiin myös YLE:n ja Helsingin Sanomien kulttuuritoimitusten vuoden kiinnostavimpien teosten joukkoon.

Esitys – A Performance -teoksessa kaksi eri esityskonventioiden ympärillä toimivaa ja eri keinoin rakennettua esitystä toteutuvat samanaikaisesti samalla näyttämöllä. Mäkisen ja Vesterisen taidokas ja intiimi duetto piirtää liikelähtöisesti esiin muuttuvan parisuhteen dynamiikkaa. Samalla Raekallion alati itseään uudelleenmäärittelevä performatiivinen soolo nojaa vahvasti Santasen tekstiin ja kysyy suoraan yleisöltä: Mitä he näkevät, kun he katsovat tanssia? Eri esitysten representaatiot tapahtuvat samanaikaisesti näyttämöllä ja vuotavat toisiinsa.

Mitkä ovat tanssin rajat tai mahdollisuudet näyttämöllä ja yleisösuhteessa? Kuinka monta erilaista ”sopimusta esitystilanteesta” voi olla samanaikaisesti voimassa? Mikäli esitys katsoo yleisöä, kenellä on esitystilanteessa valta? Voiko retoriikan ja motoriikan välistä kuilua ylittää? Voiko tuota kuilua esityksellistää?

Esitys_ennakko_6269_pysty