top of page
Barabbas_W0A5556 color.jpg
Barabbas lowres-26.jpg

Barabbas-dialogeja (2023)

Ooppera Skaalan, Raekallio Corp:in ja CHANGEnsemblen uutuusteos Barabbas-dialogeja törmäyttää nykytanssin ja oopperan Aulis Sallisen musiikkiin 

 

Barabbas-dialogeja pohjautuu kansainvälisesti arvostetuimpiin klassisen musiikin säveltäjiimme lukeutuvan Aulis Sallisen Barabbas-oopperaan, johon hän säveltää lisää uutta musiikkia. Suomessa ensimmäistä kertaa täysipainoisena näyttämötoteutuksena nähtävä teos saa ensi-iltansa Helsingin Aleksanterin teatterissa 26.1.2023. 

Ooppera Skaala, tanssiryhmä Raekallio Corp. ja orkesteri CHANGEnsemble tuovat ensi-iltaan ainutlaatuisella tavalla oopperaa ja nykytanssia yhdistävän tuotannon Aulis Sallisen oopperasta Barabbas-dialogeja. Teos saa ensi-iltansa Helsingin Aleksanterin teatterissa 26.1.2023, ja esityksiä on 14.2.2023 asti.

 

Aulis Sallisen Barabbas-dialogeja (op. 84) on kantaesitetty Naantalin musiikkijuhlien tilausteoksena 2005. Teos nähdään nyt Suomessa ensimmäistä kertaa täysipainoisena näyttämötoteutuksena, ja Sallinen myös säveltää esitykseen uutta musiikkia. Ohjauksesta, koreografiasta ja visualisoinnista vastaavat Thomas Freundlich ja Valtteri Raekallio. Libretosta vastaavat Sallinen ja Lassi Nummi.

 

- Alunperin konserttikäyttöön sävelletty teos sai ensimmäisen näyttämötoteutuksensa Frankfurtin oopperassa vuonna 2011. Ooppera Skaalan toteutus poikkeaa siitä ainakin siten, että se käyttää tulkinnassaan tanssillista elementtiä. Tätä tarkoitusta varten sävelsin teoksen "Yhdeksän fragmenttia Barabbas-septetille". Kyse on pääteoksen materiaalista rakennetuista irrallisista eripituisista fragmenteista, joita toteutuksen ohjaus ja koreografia voi tulkinnassaan vapaasti käyttää. Säveltäjälle on kiinnostavaa nähdä kuinka se näyttämöllisesti toteutuu. Mainittu uusi sävellys voidaan esittää myös itsenäisenä konserttiteoksena, Aulis Sallinen kertoo.

 

Teoksen laulurooleissa esiintyvät Gabriel Suovanen (baritoni), Jouni Kokora (bassobaritoni), Merja Mäkelä (mezzosopraano), Minna-Leena Lahti (sopraano) ja Jasper Leppänen (tenori). Kertojan roolin tekee näyttelijä Leena Uotila. Tanssijoina nähdään Annamari Keskinen, Natasha Lommi ja Eero Vesterinen. Musiikin esittää CHANGEnsemble kapellimestarinaan Jutta Seppinen.

 

Barabbas-dialogeja luo kokonaisvaltaisen fyysisen ja musiikillisen todellisuuden, joka ammentaa Raamatun ja länsimaisen kulttuurin ydinkuvastosta olematta kuitenkaan tunnustuksellinen esitys. Visuaalisuus, musiikki sekä esiintyjien äänellinen ja kehollinen ilmaisu tiivistyvät intensiiviseksi yhteiseksi, rituaalinomaiseksi matkaksi rakkauden, syyllisyyden, kuoleman ja pelastuksen teemojen äärelle.

 

- Ajassamme tuntuu merkitykselliseltä palata arkkityyppisten yhteisten kertomustemme äärelle. Teoksen tekstin käsittelyssä otamme etäisyyttä kirkollisen puheen ja saarnan traditioon, mutta haluamme luoda näyttämölle tasavertaisesti läsnäolevan monitaiteellisen ensemblen musiikin, liikkeen ja tekstin voimalla, kertovat Freundlich ja Raekallio.

 

Barabbas-dialogeja

Tuotanto: Ooppera Skaala, Raekallio Corp., CHANGEnsemble 

 

Ensi-ilta: to 26.1.2023 klo 19 Aleksanterin teatteri, Bulevardi 23–27, Helsinki Muut esitykset su 5.2.2023 klo 15, ti 7.2.2023 klo 19, ti 14.2.2023 klo 19

Liput 44/42/35 € www.lippu.fi

0600 900 900 (2 € alk.min+mpm/pvm)

 

Esityksen kesto noin 70 min, ei väliaikaa

 

Ohjaus, koreografia ja visualisointi Thomas Freundlich & Valtteri Raekallio

 

Rooleissa Gabriel Suovanen, baritoni Jouni Kokora, bassobaritoni Merja Mäkelä, mezzosopraano Minna-Leena Lahti, sopraano Jasper Leppänen, tenori Leena Uotila, näyttelijä

Tanssijat Annamari Keskinen, Natasha Lommi, Eero Vesterinen Orkesteri CHANGEnsemble, kapellimestari Jutta Seppinen

Sävellys Aulis Sallinen

Libretto Lassi Nummi, Aulis Sallinen 

Valosuunnittelu Jukka Huitila

Pukusuunnittelija Roosa Marttiini

Tuottaja Aija Kelly 

bottom of page