Valtteri Raekallio, photo: Joerg Letz

Kuva: Joerg Letz

YHTEYS

Puh: +358 50 3556 553

valtteri@raekallio.fi

www.raekallio.fi

Haastatteluja:

Valtteri Raekallio

Ahlroos & Pusenius podcast 10.4.2020

Valtteri Raekallio (s. 1982)
Tanssitaiteilija, Helsinki

KOULUTUS
Valtteri Raekallio aloitti tanssimisen Suomen Kansallisoopperan balettikoulussa vuonna 1989 ja valmistui tanssijaksi Kansallisoopperan balettioppilaitoksesta 2001. Hän vaihto-opiskeli 2000–2001 Amsterdamin teatterikorkeakoulun modernin tanssin linjalla. Raekallio on täydentänyt opintojaan New Yorkissa, Pariisissa, Brysselissä, Amsterdamissa ja Deltebressä sekä Helsingin Taideyliopistossa mm. teatterinjohtamisesta, ohjaamisesta sekä tila- ja valosuunnittelusta.

KOREOGRAFINEN TYÖSKENTELY

Raekallio on sukupolvensa keskeisiä suomalaisia koreografeja. 

Hänen taiteellinen työskentelynsä liikkuu useiden taiteenlajien ja medioiden rajapinnoilla. Hän on tullut tunnetuksi yhteistyöstään kotimaisten kirjailijoiden kanssa, suurimittakaavaisista immersiivisistä teoskokonaisuuksista, tinkimättömän omaäänisistä näyttämöteoksista sekä tanssielokuvista. Raekallion teoksia on nähty yli 200 tanssi- ja elokuvafestivaalilla ympäri maailmaa. ​

 

Hän johtaa Raekallio Corp. tanssiryhmää, joka toteuttaa vuosittain 1–2 esitys- tai elokuvatuotantoa ja työllistää noin 30 freelanceria.

TYÖSKENTELY TANSSIJANA
Valtteri Raekallio on työskennellyt tanssijana yli 20 vuotta esiintyen
kansainvälisten koreografien ja keskeisten suomalaisten tanssintekijöiden kanssa noin 100 teoksessa 40 eri maassa. Hän on työskennellyt nykytanssiteoksissa, ooppera- ja teatterituotannoissa, tanssielokuvissa sekä erilaisissa kaupallisissa tuotannoissa.

 

Raekallio on tanssinut 14 Tommi Kitin teoksessa osana hänen ryhmäänsä vuosina 2001-2010. Hän oli kiinnitettynä Helsinki Dance Companyyn vuosina 2006–2013, missä hän tanssi mm. Linda Kapetanean & Jozef Fručekin, Anton Lachkyn, Kenneth Kvarnströmin, Andonis Foniadakiksen, Ikuyo Kurodan ja Jyrki Karttusen teoksissa.

MUU TAITEELLINEN TYÖSKENTELY
Raekallion perustamalle Liikekieli.com -verkkolehdelle on myönnetty Tanssitaiteen valtionpalkinto 2008 ja Tanssin mainetekopalkinto 2006. Hän toimi julkaisun päätoimittajana 2004-2009. Vuosina 2012–2014 hän työskenteli Loikka-tanssielokuvafestivaalin taiteellisena johtajana yhdessä Thomas Freundlichin kanssa.

 

Lisäksi Raekallio on toiminut opettajana ja luennoitsijana useissa alan oppilaitoksissa ja organisaatioissa mm. Taideyliopisto, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Liettuan Taideakatemia, Tanssille ry, Helsinki Dance Company ja Zodiak –Uuden tanssin keskus.

PALKINNOT JA APURAHAT

Valtteri Raekallion johtama tanssiryhmä Raekallio Corp. sai Suomi-palkinnon vuonna 2019. Samana vuonna hänet valittiin Helsingin Vuoden taiteilijaksi ja vuonna 2017 hän sai Uudenmaan taidepalkinnon. Raekalliolle myönnettiin Pro Dance -stipendi vuonna 2005. 

 

Uransa aikana hän on saanut useita vuosiapurahoja Suomen Kulttuurirahastolta ja Taiteen edistämiskeskukselta sekä lukuisia pienempiä apurahoja eri tahoilta. Valtteri Raekallio työskentelee vuonna 2022 Alfred Kordelinin säätiön apurahalla.

Taiteesta, työstä ja leikistä:

Haastattelussa Valtteri Raekallio (2019)