top of page
Valtteri Raekallio, photo: Joerg Letz

Kuva: Joerg Letz

YHTEYS

Puh: +358 50 3556 553

valtteri@raekallio.fi

www.raekallio.fi

Haastatteluja:

Teatterimuseon lyhennetty haastattelu: Valtteri Raekallio (2021)

Valtteri Raekallio

Ahlroos & Pusenius podcast 10.4.2020

Valtteri Raekallio (s. 1982)
Tanssitaiteilija, Helsinki

KOULUTUS
Valtteri Raekallio aloitti tanssimisen Suomen Kansallisoopperan balettikoulussa vuonna 1989 ja valmistui tanssijaksi Kansallisoopperan balettioppilaitoksesta 2001. Hän vaihto-opiskeli 2000–2001 Amsterdamin teatterikorkeakoulun modernin tanssin linjalla. Raekallio on täydentänyt opintojaan New Yorkissa, Pariisissa, Brysselissä, Amsterdamissa ja Deltebressä sekä Helsingin Taideyliopistossa mm. teatterinjohtamisesta, ohjaamisesta sekä tila- ja valosuunnittelusta.

KOREOGRAFINEN TYÖSKENTELY

Raekallio on sukupolvensa keskeisiä suomalaisia koreografeja. Hän johtaa Raekallio Corp. tanssiryhmää, joka toteuttaa vuosittain 1–3 esitys- tai elokuvatuotantoa ja työllistää noin 30 freelanceria. Hänen taiteellinen työskentelynsä liikkuu useiden taiteenlajien ja medioiden rajapinnoilla. Raekallio on tullut tunnetuksi yhteistyöstään kotimaisten kirjailijoiden kanssa, suurimittakaavaisista immersiivisistä teoskokonaisuuksista, tinkimättömän omaäänisistä näyttämöteoksista sekä tanssielokuvista. Hänen teoksiansa on nähty yli 300 tanssi- ja elokuvafestivaalilla ympäri maailmaa.  ​

TYÖSKENTELY TANSSIJANA

Kuluneen kahdenkymmenen vuoden aikana Raekallio on esiintynyt kansainvälisten koreografien ja keskeisten suomalaisten tanssintekijöiden kanssa lähes 100 teoksessa 40 eri maassa. Hän on tanssinut mm. nykytanssiteoksissa, ooppera- ja teatterituotannoissa sekä tanssielokuvissa.

 

Hän tanssi 14 Tommi Kitin teoksessa osana hänen ryhmäänsä vuosina 2001–2010. Raekallio oli kiinnitettynä Helsinki Dance Companyyn vuosina 2006–2013, missä hän työskenteli mm. Anton LachkynLinda Kapetanean & Jozef FručekinKenneth KvarnströminAndonis FoniadakiksenIkuyo Kurodan sekä Jyrki Karttusen teoksissa. Vuodet 2013–2021 hän toimi tanssijana Norjassa Ina Chrtistel Johannessenin Zero Visibility Corp. -ryhmässä.

MUU TAITEELLINEN TYÖSKENTELY

Raekallion perustamalle ja vuosina 2004–2009 päätoimittamalle Liikekieli.com -verkkolehdelle on myönnetty Tanssitaiteen valtionpalkinto 2008 ja Tanssin mainetekopalkinto 2006. Vuosina 2012–2014 hän työskenteli Loikka-tanssielokuvafestivaalin taiteellisena johtajana yhdessä Thomas Freundlichin kanssa.

 

Lisäksi Raekallio on toiminut opettajana ja luennoitsijana useissa alan oppilaitoksissa ja organisaatioissa mm. Taideyliopisto, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Suomen Kansallisoopperan Balettioppilaitos, Liettuan Taideakatemia, Tanssille ry, Helsinki Dance Company ja Zodiak –Uuden tanssin keskus. Tällä hetkellä hän toimii vastuuopettajana Taideylipiston Esittävien taiteiden organisaation johtamisen opintokokonaisuudessa yhdessä Siri Kolun kanssa. 

PALKINNOT JA APURAHAT

Valtteri Raekallion johtama tanssiryhmä Raekallio Corp. sai Suomi-palkinnon vuonna 2019. Samana vuonna hänet valittiin Helsingin Vuoden taiteilijaksi. Vuonna 2017 hän sai Uudenmaan taidepalkinnon sekä valtion viisivuotisen taiteilija-apurahan. Raekalliolle myönnettiin Pro Dance -stipendi vuonna 2005. 

 

Uransa aikana hän on saanut useita vuosiapurahoja mm. Suomen Kulttuurirahastolta, Alfred Kordelinin säätiöltä ja Taiteen edistämiskeskukselta sekä lukuisia pienempiä apurahoja eri tahoilta. Tällä hetkellä hän työskentelee Suomen Kulttuurirahaston kolmivuotisella apurahalla.

Taiteesta, työstä ja leikistä:

Haastattelussa Valtteri Raekallio (2019)

bottom of page