top of page
Elaman_koulu_ennakkokuva_vaaka.jpg
IMG_4952.JPG
IMG_4919.jpeg.jpeg

Elämän koulu on suunnattu aikuisyleisölle ja sen suositusikäräja on 13 vuotta. 

 

Mikäli saavut esitykseen nuoren kanssa tai olet opettaja, joka haluaa tuoda oppilasryhmän esitykseen, voit tutustua teoksen yleisötyömateriaaliin: https://kansallisteatteri.fi/content/uploads/2022/02/YTYA_Elamankoulu_opemateriaali.pdf

 

Oppimateriaali on suunnattu yläkouluikäisille ja 2.asteen opiskelijoille. Tehtävät on laadittu siten, että niitä voi käyttää aihepiirin lähestymiseen ennen esitystä tai sen jälkeen.

 

Tehtävät ovat laatineet TAM, kuvataiteen ja draaman opettaja Heli Groschup Martinlaakson lukiosta ja FM, teatt.lis. Maissi Salmi yhdessä Kansallisteatterin teatterikuraattori Pirjo Virtasen kanssa.

​

Elämän koulu (2022)

-Valtteri Raekallion fyysistä mielenteatteria Antti Röngän romaanin pohjalta

 

ESITYKSET: 9.2-15.3.2022 Kaisaniemen ala-asteella

​

LIPUT: https://kansallisteatteri.fi/esitys/elaman-koulu/

​

 

”Vaikka kouluvuodet kiusaajineen ovat mennyttä elämää, häpeä kulkee kuin piru harteilla. Kiusaajien äänet eivät anna hetkeksikään unohtaa, miten huono, mitätön ja ruma Aaro on muiden silmissä.

On vaihtoehtona sulkea ovet ja paeta maailmaa tai mennä kohti pelkojaan ja paljastaa toiselle itsensä pohjiaan myöten.”

 

 

Elämän koulu -esitys on monitaiteellinen teos, joka pohjautuu Antti Röngän 2019 julkaistuun romaaniin Jalat ilmassa. Esitys ja romaani käsittelevät koulukiusaamista ja sen jälkiä, joita kiusattu kantaa pitkälle aikuisuuteen.

 

Esitys on yhteiskunnallisesti tärkeän aiheen ympärille rakentunut taiteilijalähtöinen teos, joka yhdistää ammattitanssijoita, ilmaisutaidon lukion opiskelijoita sekä muita taiteen ammattilaisia työskentelemään yhdessä ainutlaatuisen esityskokonaisuuden ympärille. Teos on Raekallio Corp.in ja Suomen Kansallisteatterin yhteistuotanto.

​

Nykytanssi- ja teatteriesityksen, konsertin ja kuunnelman välimaastoon sijoittuvassa immersiivisessä esityksessä nähdään ammattitanssijoita ja ilmaisutaidon lukion opiskelijoita sekä kuullaan Igor Stravinskyn Kevätuhrin 1. osan kahden nuoren pianistin soittamana. Kaisaniemen ala-asteella toteutettavan esityksen myötä koulurakennus muuttuu muistojen ja nykyhetken, lapsuuden ja aikuisuuden, toden ja esityksen monikerrokselliseksi labyrintiksi. Joukon, yksilön ja kiusaamisen dynamiikka avautuu niin uhrin kuin kiusaajan, osallistujan ja sivustakatsojankin näkökulmista. Esitys tuo näkyväksi ne jäljet ja muistot, joita nuo kokemukset mieleemme ja kehoomme jättävät, tarjoten mahdollisuuden niiden yhteiseen kohtaamiseen ja käsittelyyn.

​

Koulukiusaaminen jäljet voivat pahimmillaan olla pysyviä ja määrittää osaltaan ihmisen omakuvaa koko loppu elämän ajan. Elämän koulu on katsojalle mahdollisuus kohdata uudelleen omia lapsuuden muistoja ja kokemuksia sekä asettaa niitä esityksen avulla uuteen viitekehykseen ei ainoastaan yksityisinä, vaan yhteiskunnallisina ja jaettuina kokemuksina. Jokaisella meillä on roolimme elämän koulussa. Yhdessä, katsomalla rehellisesti menneeseen ja rohkeasti tulevaan, voimme yrittää muovata omasta roolistamme hieman armollisemman.

​

​

TAITEELLINEN TYÖRYHMÄ

 

Valtteri Raekallio, taiteellinen suunnittelu ja toteutus

Antti Rönkä, alkuperäisteksti

 

Esiintyjät, Kallion ilmaisutaidon lukion esityskurssi

Ukko Bergman, Ada Hagelin, Jade Hellstén, Erika Kemppainen, Marla van Kessel, Eino Lehtinen, Armi Mastomäki, Liisa Sipilä, Mailis Toivanen, Aada Uusitalo

 

Esiintyjät, Suomen kansallisoopperan balettioppilaitos

Rasmus Haavisto, Sofia Mokkila, Frida Stenvall, Anniina Suhonen

 

Mirva Mäkinen, esiintyjä ja lukiolaisten vastaava opettaja

Eero Vesterinen, esiintyjä

Liisa Smolander, pianisti

Mikael Loponen, pianisti

Iivari Aalto, pianisti (12.–13.3.2022)

 

Anssi Niemi, ääninäyttelijä (suomenkielinen versio)

Darren McStay, ääninäyttelijä (englanninkielinen versio)

Sanna June-Hyde, esitysohjeet

​

Teoksessa esitetty musiikki:
Igor Stravinsky: Kevätuhri, osa I, esitysoikeudet Fennica Gehrman Oy Ab
Jean Sibelius: Finlandia-hymni (Sibelius-lukion kamarikuoro, johtaa Reijo Aittakumpu) © Teosto

​

Aku Meriläinen, lavastaja
Lauri Lundahl, valosuunnittelija
Aki Päivärinne, äänisuunnittelija
Aleksi Koponen, kääntäjä
Taru Aho, tuotantoassistentti
Riikka Lakea, tuotantoassistentti
Sofia Suomalainen, tuotantoassistentti
Anni Honkanen, koreografin assistentti
Kaisla Koski, opetusharjoittelija
Salla Kurronen / Pragma Helsinki, avustava tuottaja

 

Tuotanto:

Raekallio Corp. / Pohjoinen liike ry, Kansallisteatteri

​

Pirjo Virtanen / Kansallisteatteri, yleisötyön johto

Heli Groschup ja Maissi Salmi / Martinlaakson lukio, yleisötyön materiaalit

​

Reidenssituki: Shawbrook, Irlanti

 

Kiitos:
Antti Rönkä, Inka & Hugo,Thomas Freundlich / Lumikinos Production Oy, perheet ja ystävät, Pohjoinen liike ry:n hallitus, Reijo Aittakumpu, Auri Ahola, Aino Koski, Antti Ahokoivu, Eliel Schreck. Johanna Paaso / Gummerus, Helsingin kaupungin työntekijät, Flowerescue, Sun Effects Oy, Miracle Sound Oy, Kansallisteatterin henkilöstö Mika Myllyahon ja Päivi Isosaaren johdolla, Kaisaniemen ala-asteen henkilöstö ja opiskelijat rehtori Susanna Kantasen johdolla

​

 

ESITYKSET

 

Kaisaniemen ala-asteella 9.2.-15.3.2022

 

Esitys on suunnattu aikuisille, eikä se sovellu lapsiyleisölle. (Suositusikäraja 13 v.)

​

Yleisö kävelee ja seisoo lyhyitä aikoja esityksessä.

 

Esitystilassa on hämärää.

​

KESTO

 

noin 1h

​

LIPUT: https://kansallisteatteri.fi/esitys/elaman-koulu/​

​

​

Tanssiryhmä Raekallio Corp. palkittiin taiteen Suomi-palkinnolla vuonna 2019. Ryhmä on yhdeksän toimintavuotensa aikana tullut tunnetuksi suurimittakaavaisista paikkasidonnaisista ja immersiivisistä esityksisään, omaäänisistä näyttämöteoksistaan, palkituista tanssielokuvistaan sekä yhteistyöstä kotimaisten kirjailijoiden kanssa.Vuosittain ryhmän tuotannoissa työskentelee noin 30 henkilöä.

 

Raekallio Corp. toimii useiden taiteenlajien rajapinnoilla. Ryhmän viimeisimpiä teoksia ovat immersiiviset ja paikkasidonnaiset esitykset Uraanilamppu (2021), Kehys – Frame (2020), Yleisö (2018) ja Neuromaani (2016), näyttämöteokset Muistikuvia (2019) ja Oneiron (2018) sekä yhdessä Thomas Freundlichin kanssa toteutetut tanssielokuvat No Man’s Land (2020), Fram (2019) ja Cold Storage (2016).

 

Vuonna 2022 Valtteri Raekallio työskentelee Alfred Kordelinin säätiön apurahan turvin.

bottom of page