Elaman_koulu_ennakkokuva_vaaka.jpg
IMG_4952.JPG
IMG_4919.jpeg.jpeg

Elämän koulu (2022)

-Valtteri Raekallion fyysistä mielenteatteria Antti Röngän romaanin pohjalta

 

ENSI-ILTA 13.1.2022

 

LIPUT: https://kansallisteatteri.fi/esitys/elaman-koulu/

 

 

”Vaikka kouluvuodet kiusaajineen ovat mennyttä elämää, häpeä kulkee kuin piru harteilla. Kiusaajien äänet eivät anna hetkeksikään unohtaa, miten huono, mitätön ja ruma Aaro on muiden silmissä.

On vaihtoehtona sulkea ovet ja paeta maailmaa tai mennä kohti pelkojaan ja paljastaa toiselle itsensä pohjiaan myöten.”

 

 

Elämän koulu -esitys on monitaiteellinen teos, joka pohjautuu Antti Röngän 2019 julkaistuun romaaniin Jalat ilmassa. Esitys ja romaani käsittelevät koulukiusaamista ja sen jälkiä, joita kiusattu kantaa pitkälle aikuisuuteen.

 

Esitys on yhteiskunnallisesti tärkeän aiheen ympärille rakentunut taiteilijalähtöinen teos, joka yhdistää ammattitanssijoita, ilmaisutaidon lukion opiskelijoita sekä muita taiteen ammattilaisia työskentelemään yhdessä ainutlaatuisen esityskokonaisuuden ympärille. Teos on Raekallio Corp.in ja Suomen Kansallisteatterin yhteistuotanto.

 

Aikuisyleisölle suunnattu nykytanssi ja -teatteriesityksen, konsertin ja kuunnelman välimaastoon sijoittuva immersiivinen esitys toteutetaan Kaisaniemen ala-asteella ilta-aikaan. Koulurakennus luokkahuoneineen muuttuu muistojen ja nykyhetken, lapsuuden ja aikuisuuden, toden ja esityksen monikerrokselliseksi labyrintiksi, minkä sisällä avautuvat eteemme joukon ja yksilön sekä kiusaamisen dynamiikka uhrin, kiusaajan, osallistujan ja sivustakatsojan näkökulmista. Esitys tuo näkyväksi ne jäljet ja muistot, joita nuo kokemukset mieleemme ja kehoomme jättävät, tarjoten mahdollisuuden niiden yhteiseen kohtaamiseen ja käsittelyyn.

Koulukiusaaminen jäljet voivat pahimmillaan olla pysyviä ja määrittää osaltaan ihmisen omakuvaa koko loppu elämän ajan. Elämän koulu on katsojalle mahdollisuus kohdata uudelleen omia lapsuuden muistoja ja kokemuksia sekä asettaa niitä esityksen avulla uuteen viitekehykseen ei ainoastaan yksityisinä, vaan yhteiskunnallisina ja jaettuina kokemuksina. Jokaisella meillä on roolimme elämän koulussa. Yhdessä, katsomalla rehellisesti menneeseen ja rohkeasti tulevaan, voimme yrittää muovata omasta roolistamme hieman armollisemman.

TAITEELLINEN TYÖRYHMÄ

 

Valtteri Raekallio, taiteellinen suunnittelu ja toteutus

Antti Rönkä, alkuperäisteksti

10 lukiolaista esiintyjää (esityskurssi Kallion ilmaisutaidon lukiossa)

Mirva Mäkinen, esiintyjä ja lukiolaisten vastaava opettaja

Eero Vesterinen, esiintyjä

Anssi Niemi, ääninäyttelijä

Liisa Smolander, pianisti

Mikael Loponen, pianisti

Aku Meriläinen, lavastaja

Lauri Lundahl, valosuunnittelija

Aki Päivärinne, äänisuunnittelija

Taru Aho, tuotantoassistentti

Anni Honkanen: koreografin assistentti

Kaisla Koski: opetusharjoittelija

 

ESITYKSET

 

Kaisaniemen ala-asteella 13.1.-13.2.2022

 

Esitys on suunnattu aikuisille, eikä se sovellu lapsiyleisölle. (Suositusikäraja 13 v.)

KESTO

 

noin 1h

LIPUT: https://kansallisteatteri.fi/esitys/elaman-koulu/